Γιώργος Μπιλικάς – Ο πολυτάλαντος φίλος μου

Γιώργος Μπιλικάς – Ο πολυτάλαντος φίλος μου

Γράφει ο/ η Bianca Ghikas Τορόντο 3 Ιουλίου 2020

Επιμέλεια: Αντιόπη Χαλικιά Τορόντο 4 Ιουλίου 2020

 

Γνωρίζω τον Γιώργο Μπιλικά από το 1990. ‘Ήταν και εξακολουθεί να είναι στενός φίλος και συνεργαζόμενος καλλιτέχνης με τον πρώτο μου εξάδελφο Χρήστο Τσούκα. Έχουν συνθέσει αρκετά τραγούδια μαζί. Με τον Γιώργο συναντηθήκαμε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου στην Αθήνα, αλλά ποτέ δεν ήξερα ότι είναι ένα τόσο πολυτάλαντο και πολύπλευρο άτομο. Συγκλονίστηκα όταν  ανακάλυψα  την 50 + ετών πλούσια καριέρα του.  Ο Ανεπιτήδευτος και ήπιος τρόπος του,  τα έμφυτα χαρίσματά του και η εύσπλαχνη ψυχή του σε κερδίζουν αμέσως. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο Γιώργος πιστεύει το εξής: (με δικά του λόγια)  « η αυτοπροβολή και η επανάπαυση σε «δάφνες» δε χαρακτηρίζουν όσους πιστεύουν ότι η περιπέτεια της δημιουργίας είναι μία συνεχής διαδρομή δίχως τέλος»

Ο Γιώργος είναι συγγραφέας, τραγουδιστής, συνθέτης και ηθοποιός. Έχει γράψει  και δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό βιβλίων, έχει παίξει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, έχει συνθέσει μουσική για ταινίες και ντοκιμαντέρ, και έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος αρκετών συγκροτημάτων.  Ο Γιώργος ορίζει κάθε ένα από τα πολλά ταλέντα του ως μια μορφή ταξιδιού μέσα από τη φαντασία, και θεωρεί κάθε ταλέντο του ως ένα διαφορετικό όχημα ταξιδιού. Λατρεύω την ιδέα.

Ο Γιώργος γεννήθηκε στην Αθήνα και από τα πρώτα του χρόνια ενδιαφερόταν για την Αρχαιολογία και είχε  σκεφτεί να γίνει αρχαιολόγος. Η μουσική όμως αποδείχθηκε το μεγάλο του πάθος. Έμαθε να παίζει κιθάρα, συνθεσάιζερ και το τραγούδι και η μουσική έγιναν τα πρωταρχικά του ενδιαφέροντα.  Η  πρώτη του μπάντα ονομαζόταν “Τέσσερα Τέταρτα”, και η δεύτερη “Tharsein Xrei”(το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και σημαίνει “Χρειάζεται Θάρρος”). Και οι δύο αυτές μπάντες ιδρύθηκαν την δεκαετία του εβδομήντα. Στη δεκαετία του ’80 σχημάτισε άλλες δύο μπάντες, “Νεπάλ” και “Anaconda Snake Band,” και τέλος την “Orfa Band” το 2000.

Ο Γιώργος έχει εξερευνήσει και διαπρέψει σε πολλές καλλιτεχνικές επιδιώξεις στη ζωή του, ωστόσο ποτέ δεν άφησε στην άκρη το πάθος του για την ιστορία και την αρχαιολογία.  Η αγάπη του για την ιστορία και την αρχαιολογία είναι εμφανής σε όλες τις εκφάνσεις δημιουργίας του. Σε πεντάγραμμα, στίχους, παραστάσεις ζωντανές και ηχογραφημένες, συνεντεύξεις, ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, συμμετοχές σε ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, καθώς και στη μουσική για ταινίες και ντοκιμαντέρ που συνθέτει.

Ο Γιώργος υπήρξε παράγωγος και εκφωνητής ραδιοφωνικών εκπομπών από το 1988 έως το 1993 στον «9.41 Communication FM» και στον «Ράδιο Αιγαίο». Από το 1993 ασχολείται με την ηχογράφηση των πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων του για ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.  Από το 2004 μέχρι σήμερα είναι μέλος της συντακτικής ομάδας “Music Heaven.” (www.musicheaven.gr)

Από το 2012 έως το 2016 συνεργάστηκε με τις «Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές» που έχουν έδρα τη Λάρισα.

Όταν ρώτησα τον Γιώργο ποιο από τα τραγούδια του είναι το πιο αγαπημένο του, απάντησε ότι η «Geraldine” είναι η αγαπημένη του μπαλάντα.» Το τραγούδι αυτό έγινε διάσημο στην Τουρκία, την Κορέα και τη Βραζιλία. Ένα ακόμα τραγούδι του, η “Μέρα Βροχερή” (Rainy Day) γραμμένο το 1973, κέρδισε την τρίτη θέση στο μουσικό διαγωνισμό της ΕΡΤ. Το τραγούδι αυτό έγινε η αφορμή της συνάντησής του με έναν μουσικό παραγωγό το 2004, ο οποίος ενδιαφερόταν για παλιό ηχογραφημένο υλικό με τους «Θαρσειν Χρει». Πράγματι, το υλικό αυτό, ηχογραφημένο το 1974, βρέθηκε στην Κοπεγχάγη, και αποτέλεσε τη βάση για τα τραγούδια που συμπεριλήφθηκαν στο συλλεκτικό LP «1974», που με 30 χρόνια καθυστέρηση, κυκλοφόρησε από την «Αnazitisi Records», χάρις στο ενδιαφέρον του ερευνητή Νίκου Καραθανάση.

Ο Γιώργος Μπιλικάς είναι ένα βαθιά παθιασμένο άτομο. H απαλή και βαθιά φωνή του, η στοργική φύση που αποπνέει και τα χαρίσματά του γίνονται αντιληπτά από την πρώτη κιόλας συνάντηση.  Ωστόσο, είναι ταπεινός και δεν πιστεύει στην αυτοπροβολή ή την ανάπαυση στις δάφνες του, γιατί γι’ αυτόν η συγγραφή, η σύνθεση και η δημιουργία σε κάθε της μορφή, είναι ένα συνεχές ταξίδι χωρίς τέλος.

Ο Γιώργος αγαπά τα φουλάρια και τα καπέλα και απολαμβάνει πραγματικά την ανάγνωση, η οποία τον συντροφεύει σε κάθε ταξίδι του είτε αυτό είναι με τρένο, αεροπλάνο, ή όποιο άλλο μέσο. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του γράφοντας και ακούγοντας μουσική. Ο Γιώργος Μπιλικάς είναι ένας αιώνιος ρομαντικός και είναι απόλυτα ερωτευμένος και αφοσιωμένος σε όλα τα ταλέντα του.  Ένας αληθινός καλλιτέχνης κατά την ταπεινή μου γνώμη!!!

Παρακάτω είναι μια λίστα με τα μέχρι τώρα επιτεύγματά του

ARTICLES
“Καμία Συμπάθεια για τον Διάβολο” 

BLOG
https://orfeusblog.wordpress.com/

BOOKS

2020:  Το νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Ο Οδυσσέας» αναμένεται να     κυκλοφορήσει  το φθινόπωρο

 

2019: “Songs & Poems” [Τραγούδια & Ποιήματα, D2D/eBook]
2019: “Αλύπα” [30 Μικρές Ιστορίες, D2D/eBook]
2016: “Κ” [Μυθιστόρημα, ΣΔ, D2D/eBook]
2015: “Οι Προφήτες με τα Λυπημένα Μάτια” [45 Μικρές Ιστορίες, ΣΔ, D2D/eBook]
2014: “Al-Andalus” [Μυθιστόρημα, ΣΔ, D2D/eBook]
2013: “No. 9” [Μυθιστόρημα, ΣΔ, D2D/eBook] 
2012: “Heaven Adventures” [Μυθιστόρημα, ΣΔ, D2D/eBook]

RECORDS
2019: “Η Χαμηλοβλεπούσα” [CD Single, Καθρέφτης] 
2004: “1974” [Θαρσείν Χρει, Anazitisi Records]
1973: “Pop Festival” [Θαρσείν Χρει, Συλλογικό, Columbia]

 

MOVIES

2020:  Η νέα ταινία με τον τίτλο  “Σκοτώστε την Νόρα”, στην οποία συμμετέχει ως ηθοποιός, γυρίζεται τώρα.

2019: “Λαβύρινθος” [Δ. Αθανίτη, Music]
2015: “Invisible” [Δ. Αθανίτη, Cameo]
2009: “Ζάχαρη Άχνη” [Β. Τσερπέ, Actor, Music]
2005: “Η Πόλη των Θαυμάτων” [Δ. Αθανίτη, Sound]
2003: “Μπόμπα” [Χ. Τσούκα, Music]
2000: “Αισθήσεις” [Έλ. Καζαντζίδη, Music, Sound] 
2000: “2000 + 1 Στιγμές” [Δ. Αθανίτη, Cameo, Sound]
1999: “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” [Δ. Αθανίτη, Actor, Sound]
1998: “Συγκάτοικοι” [Ν. Ζωιόπουλου, Cameo] 
1997: “Καμία Συμπάθεια για τον Διάβολο” [Δ. Αθανίτη, Actor, Music, Sound]
1997: “Μορφές στο Εργαστήριο” [Ν. Ζωιόπουλου, Music] 
1996: “Vox” [Δ. Αθανίτη, Sound]
1994: “Αντίο Βερολίνο” [Δ. Αθανίτη, Actor, Music, Sound]
1994: “Ο Κύριος Χ” [Δ. Αθανίτη, Music]
1993: “Φιλοσοφία” [Δ. Αθανίτη, Actor]

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.